The Best bookmaker bet365 Bonus

Törpe dísztyúkok A


Antwerpeni szakállas törpetyúk

Antwerpeni szakállas törpetyúk

Flandriában és Hollandiában már évszázadokkal ezelőtt tartottak szakállas törpetyúkokat, melyek a mai antwerpeni törpe szakállasok őse. A fajta mostani képviselőjének finomsága és tipikus alakja a 19. században alakult ki, mégha A. Cuip a 17. században le is írt és ábrázolt is fogolyszínű szakállas törpetyúkokat. Düringen még 1905-ben a bantam szakállas változatának tartotta az antwerpenit; ez angol törpetyúkok felhasználására utal. A flamand La Perre 1881-ben leírta az úgynevezett kakukk-(karvaly) fajtát. 1896-ban a brüsszeli baromfikiállításon már 51 szakállas törpét mutattak be. Németországban azonban csak 24 évvel később az I. országos törpetyúk kiállításon láthatta a közönség ezt a fajtát. Az állatokat akkoriban még "Antwerpeni pufók arcúak"-nak hívták. A második viláháború után Németországban már csak kis törekékállományok maradtak a fajtából, de a német szakegyesület 1954-es megálapítása után az antwerpeni törpe szakállasok nem várt fellendülést értek el.

Bővebben...


Törpe alsó-rajnai

Törpe alsó-rajnai

Vagy a harmincas évek végén vagy a negyvenes évek elején E. Runne Ehlershausenben kitenyésztette az akkoriban már kedvelt alsó-rajnai kék karvalyszínű tyúkokból a törpe változatot. Kezdettől fogva azt tervezte, hogy a nagytestű fajta gazdaságosságát átviszi a törpére. Ezzel kapcsolatos volt a tenyészcél, hogy lehetőleg csekély takarmány- és helyszükséglet mellett jó tojás- és húshozamot érjen el. Az akkori politikai rendszer ideológiai elvakultsága, mely a baromfitenyésztést sem kímélte, betiltotta az új fajtát. A kitenyésztője azonban nem adta fel, és dolgozott a törpe-rajnain az 1953-as elismeréséig. A nyírfaszínű és a kék volt az első színváltozat.

Bővebben...


Törpe amrock

Törpe amrock

Ezt a dúrva törpetyúk típust csak 1982-ben vették fel a hivatalos fajtaleírásba. Tisztán német tenyésztés eredménye, melynek lehetőleg a nagytestű fajta alaki jegyeinek kicsinyített formában történő megtartása a cél.

 

Bővebben...


Törpe andalúziai

Törpe andalúziai

1920 körül alakultak ki az első példányai ennek a törpésített fölközi-tengeri fajtának nagytestű andalúziaiból, a törpe minorkából és a fekete, egyszerű tarajú bantamból. Később még a német törpetyúkokat és a törpe langschant is felhasználták. Az új tenyészet első eredményeit hamarosan be is mutathatták Berlin - Lichterfeldében. Úgynevezett andalúziai-bantamot állítólag már a múlt század nyolcvanas éveiben is tartottak Angliában. Az egyik legeredményesebb tenyészet ma Németországban A. Imbergernél, Frielendorfban található.

Bővebben...


Törpe araucana

Törpe araucana

A fajta kialakulásáról eddig semmi döntő fontosságú adat, információ nem került nyilvánosságra. Így csak az ismeretes, hogy a sant augustini W. Proebsting tenyésztette ki az első törpe araucana tyúkokat pár évvel ezelőtt. Bizonyára a nagytestű rokona vett részt a kialakulásában: az, hogy milyen más törpe fajtákat használt a tenyésztő, nem ismert.

Bővebben...


Törpe augsburgi

Törpe augsburgi

Mivel eddig alig állnak rendelkezésünkre írásos adatok ennek a törpetyúk-fajtának a kialakulásáról, csak feltételezéseink vannak. Ahogy már a nagytestű augsburgi kitenyésztésénél is, mely Düringen szerint 1880 körül a La Fléche és fekete itáliaiak keresztezéséből alakult ki, az érdekes tarajforma állt előtérben. Ennél az igen fiatal törpetyúk-fajtánál, melyet csak pár éve ismertek el, egy enyhén felegyenesedett, kehely- vagy koronatarajú parlagi tyúk létrehozására törekednek, mely a törpetyúkoknál egyébként nem fordul elő. A nagytestű fajta adta a kitenyésztés alapjait.

Bővebben...


Törpe australorp

Törpe australorp

A törpe australorp kitenyésztésének kiindulási állatai egy nagytestű kakas és egy törpe rhode tojó volt. Észak-német városokban, pl. Schwandtban, Lütfeckben, Kapmpsban és Cuxhavenben alakultak ki az első törpetípusok századunk ötvenes éveiben. Később még törpe langschant is használtak. Az új tenyészet először az 1956-os hannoveri kiállításon szerepelt. A rákövetkező években annyit javítottak a törpeformán, hogy 1960-ban elismerték. Azóta jól halad a fajta, így manapság szinte minden kiállításon csúcsminőségű állatok láthatók.

Bővebben...

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme