The Best bookmaker bet365 Bonus

Törpe dísztyúkok M


Modern angol törpeviador

Modern angol törpeviador

Ami a fajta nevéből nem sejthető: a modern angol törpeviador régebb óta létezik, mint az óangol. Az angol Wakefield/Yorkshire-ben tenyésztette ki J. Crosland és W. F. Entwisle az első modern törpeviadort, és már a múlt század közepén bemutatták a nyilvánosságnak a Calder Grove House-ban. Ennek a nemes törpetyúknak a hazájában 1880-ban megalapították a modern nagy testű és a törpeviadorok klubját. Nincsenek biztos adatok arra vonatkozóan, mely kiindulási fajták álltak a tenyésztők rendelkezésére, a modern törpeviadorok azonban valószínűleg a nagytestű állatokra vezethetők vissza. A törpefajta a következő évtizedekben megkezdte diadalmenetét a világban. Már 1874-ben nyolc színváltozatot vettek fel az amerikai "Standard of perfection"-ba. Az óangol törpeviadorok úgynevezett "Pit Game"-ként (pit=bánya) érdekességképpen a modernekből alakultak ki, és előszeretettel tartották őket bányász viadorként Észak-Anglia szénvidékén. Mr. Beasly-től tudjuk, hogy a modern fajta nyerő állatait egyedenként akár 50 aranyfontért adta el.

Bővebben...


Törpe maláj

Törpe maláj

Ez a tekintélyes törpetyúk-fajta eredetileg nem közvetlenül ázsiai, ahogy a nevéből feltételezhetnénk, hanem Angliában tenyésztették ki. Természetesen használtak hozzá nagy testű malájokat, melyek hazája India és a Maláj szigetcsoport. A probléma az volt, hogy a tipikus maláj formát törpe változatban hozzák ki. Ehhez törpeviadorok és az asil keresztezésben történő felhasználása járult hozzá. Az angol tenyésztőnek és írónak, W. F. Entwisle-nak sikerült a századforduló előtt kitenyésztenie az első aranynyakú, búzaszínű, porcelánszínű, fehér és vörös nyergű példányokat, melyeket különböző kiállításokon, Halifaxban, Birmingham-ben és Londonban nagy figyelemfelkeltés mellett mutatott be. Lánya, Miss E. Entwisle kis fehér törpe malájokat mutatott be 1893-ban a Dairy-show-n.

Bővebben...


Törpe minorka

Törpe minorka

Az első minorkák valószínűleg már a századforduló előtt léteztek Angliában. Ismert, hogy az angol H. M. Farlane halálakor több mint 100 nemes törpe minorkát hagyott hátra, melyeket Ő már 1910-ben kiállításokon mutatott be. Németországban az elő állatokat 1912-ben Potsdamban állították ki. Nyolc évvel később egy keletnémet tenyésztő arany színű német törpetojók és egy törpe minorka kakas párosításából létrehozta a törpe minorka modern típusának az alapját. Az Angliából származó bantam-örökség sajnos még ma is gyakran megmutatkozik a rövid testben és a lógó szárnyakban.

Bővebben...

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme