The Best bookmaker bet365 Bonus

Törpe dísztyúkok N


Német törpe birodalmi tyúk

Német törpe birodalmi tyúk

Egymástól függetlenül alakult ki R. Kniepernél Wilhelmshavenben és W. Borgardsnál a ruhr-vidéki Mühlheimben a nagy testű fajta állataiból, világos törpe vajandottokból, később aztán a fehér törpe itáliai és fehér plymouth rock felhasználásával az első világos és fehér színű törpe birodalmi tyúk. Hamburgban 1932-ben három állat képviseltette magát ebből az új fajtából, Lipcsében 1935-ben pedig az első fehérek. 1945 után a birodalmi tyúktípust fehér, fekete és világos színű törpe itáliaiakkal, német és holland törpékkel és még siro-chaboval is keresztezve javították. A szakirodalom fekete ezüst-szegélyűről és fekete arany-szegélyűről is beszámol, melyek később valószínűleg kihaltak.

Bővebben...


Német törpe karvaly

Német törpe karvaly

Mint az egyik legfiatalabb törpetyúkfajtát, a törpe karvalyt csak 1974-ben ismerték el. Sajnos olyan kevés írásos anyag van a kitenyésztéséről, hogy a kialakulásáról semmi biztosat nem mondhatunk. A tenyésztők elmondása szerint a növésben visszamaradt nagy testő változat állatait használták. Feltételezhetően ezenkívül a sávozott törpe itáliai és a német törpe tyúkok is elősegítették a létrejöttét.

Bővebben...


Német törpe langschan

Német törpe langschan

A kínai nyelvben a "langschan" "két hegy"-et jelent és Lang-Shan város, ahol a nagy testű langschan honos Északkelet Kínában található. Az angol durringtoni Major Croad importált először 1872-ben néhány nagy testű példányt. A törpe langschan kitenyésztője a Wedel in Holstein beli Rektor J. Heermann. A tenyésztő 1902 és 1910 között nagy testű langschanokkal, törpe cochinnal, bantammal és ezüstnyakú parlagi törpetyúkokkal kísérletezett. Nyírfaszínű modern angol viadort is belekeresztezett, és a langschan tőle kapta a magas láb és combállását. A fehérek voltak az elsők, melyeket Heermann egy hamburgi kiállításon mutatott be. "Egy véletlen folytán egy fekete törzstől kékesszürke csibéket kapott, a tiszta fehér színt ezután egy ezüstszínű parlagi törpe kakassal javította" (W. Detering). B. Schafernél Aschaffenburgban, 1924ben alakultak ki az első kék törpe langschanok. 1958 és 1960 között jelentek meg a nyírfaszínűek és a narancssárga mellűek, melyeket aztán 1962-ben hivatalosan is elismertek. H. Konze Rietbergben 1969-ben kitenyésztette a karvalyszínű színváltozatot egy sávozott törpe plymouth rock kakas és egy fekete törpe langschan tojó keresztezésével.

Bővebben...


Német törpe lazactyúk

Német törpe lazactyúk

A kertészmester E. Heinz (Drezda) hozta létre az első "törpe lazacokat" századunk húszas éveiben, és már 1929-ben ki tudott állítani pár példányt. A rákövetkező időben az állandó trapézforma, a tipikus fejpontok és a nemekben különböző szín és minta okozott állandóan nehézségeket. A második világháború után meglepően jól és jó minőségben terjedtek el újra a törpe lazactyúkok Németországban. A végleges "német törpe lazactyúk" fajtanevet csak 1975-ben rögzítették.

Bővebben...


Német törpetyúkok

Német törpetyúkok

Kialakulásuk történetéről így beszél kitenyésztőjük, W. Müller (Magdeburg): "A szerencsés körülmények megengedték, hogy a törpetyúkjaimat kiengedhessem egy nagy, öreg parkban. Közben azt tapasztaltam, hogy a bantamok zord és félvad felnevelés mellett nem tartották meg a puha, telt, selymes tapintatú tollazatukat, sem a széles, kerek tollaikat, hanem azok erősebbek és keményebbek lettek, a tyúkok törzse is meghosszabbodott. 1911-ben ezért elkezdtem vadas színű német bantamokat tenyészteni". Egy aranyszínű főnix kakas és egy fekete bantam tojó éppúgy hozzájárultak a német törpetyúk kialakulásához, mint a kék lábú parlagi törpetyúkok és az óangol viador. Müller elképzelése egy egyszerű, de elegáns tyúk volt, mely hasonlított a vad bankivatípushoz. Tervszerű tenyésztését az akkori "Német Szövetségi Baromfitenyésztok" standardbizottsága már 1917. július 1-jén elismeréssel jutalmazta.

Bővebben...


Törpe new-hampshire

Törpe new-hampshire

1960 körül osztrák tenyésztők kevés sikerrel próbálkoztak a nagy testű new-hampshire, mint feltűnő gazdasági fajta törpésítésével. Kis idő múlva E. Runne ehlershauseni és A. Zumpe, drezdai tenyésztőknek ténylegesen sikerült törpe welsumi, törpe vajandott, antwerpeni törpe szakállas és a nagy testű fajta pár egyedének segítségével létrehozni az első törpe new-hampshireket. Az első állatok még meglehetősen távol álltak a mai, a legtöbb törzsben áttenyésztett állatoktól, a rákövetkező időben mégis sikerült a tipikus hampshireformát és színt a helyes törpemérettel összehozni és rögzíteni.

Bővebben...

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme