The Best bookmaker bet365 Bonus

Törpe dísztyúkok O


Óangol törpeviador

Óangol törpeviador

Az elnevezéssel ellentétben az óangolok fiatalabbak a modern angol törpeviadornál, még ha léteztek is elődei (a nagy testű óangol viador és a parlagi törpe keresztezéséből) 1800 körül Angliában. Az óangol törpeviadort csak a múlt század kilencvenes éveiben kezdték célirányosan tenyészteni. Az angol tenyésztő, H. Yardley először egy rajna-vidéki kiállításon mutatott egy aranynyakú "régimódit", ahogy akkoriban nevezték. 10 évvel később a fajta 14 képviselőjét mutatták be a német országos kiállításon. Valószínűleg már 1906-ban Frankfurtban is állítottak ki óangolokat. W. Detreing szerint az akkori óangolok hasonlítottak a maiakra. A kitenyésztéshez állítólag nem használtak nagy testű óangol viadorokat, még ha ezek is voltak a példaképek. Sokkal inkább közönséges törpetyúkokat és később indiai törpeviadort használtak.

Bővebben...


Okina-chabo

Okina-chabo

A fajta kialakulásának idejéről szóló adatok eltérőek: a német standard így fogalmaz: „1930 körül tenyésztették ki", míg M. Bartl "Chabo-Phantasie" c. könyvében 1995-ben azt írja, hogy az Okina-chabo mint "legfiatalabb változat" 1923 körül alakult ki. Kétségtelen, hogy Japán az összes chabo keletkezésének országa, így e szakállas okina-változaté is. Az első fajtaleírást és az első rajzolt képet Németországban 1996-ban adták ki. A neve jelentése: "Fehér szakállú öregember"; az azonos hangzásnak nincsen köze Okinawa szigetéhez. A japán Koyama elmondása szerint az okina a ryukyu-chaboval történt keresztezésből származik. Ezeket a szakállas chabokat korábban különösen kistermetűre tenyésztették. Egy 1,8 liter térfogatú faládikába három állat is belefért. Míg az okina ma már csak fehér színben fordul elő, korábban több szín változatban is tenyésztették.

Bővebben...


Törpe orloff

Törpe orloff

A törpe orloff eredeti német tenyésztés eredménye; a húszas évek közepén K. Lohmann Paderbornban kialakította a mai típus elődjét, anélkül azonban, hogy rögzített fajtájú kiállítási állatot mutathatott volna be. Pár évvel az első, időközben újra feladott kísérlet után a lipcsei A. Wulf egy brosúrában megemlíti a fajtát. A második világháború után O. Squarr (Wilhelmshaven) és Beckhoff (Nordwalde) sikeresen újrakezdték a tenyésztést. Nagyon figyelemreméltó állatokat mutattak már 1954-ben a 35. országos kiállításon Hamburgban. Mindig voltak kudarcok; a felhasznált óangol törpeviador génje túl mély állást és lógó szárnyakat hozott a keresztezés életképessége miatt. Más tenyésztők, mint Prechi (Heepen bei Bielefeld), Adam (Ennepetal), Poeplau (Bonn) és Prechtl (Oberwramensteinach) a következő években besegítettek a nagy testű fajta tipikus jellemzőinek a törpeváltozatban történő javításába. Az utóbbi években W. Kumler sokat fáradozott azon, hogy szervezetileg és tenyésztéssel is segítse a törpe orloff fajtát.

Bővebben...


Törpe orpington

Törpe orpington

Nagy testű orpingtonokat 1908 óta állítanak ki Németországban, és a tenyésztőket ösztönözték a törpeforma kialakítására is. Ennek a feladatnak a lipcsei E. Kühn kötelezte el magát, és 1910 és 1913 között létrehozta az első fekete és fehér színű törpe orpingtont. A harmincas években aztán kialakultak a sárgák és a kékek is. A második világháború miatt sok tenyészet összeomlott, ezért új kezdésre volt szükség. Kifejlődtek a kékek, nem utolsósorban Jobst von Veltheim állandó kezdeményezése révén, utána a fehérek K. B. Schmidt szorgalmas tenyésztői munkájának köszönhetően, és végül a sávozottak és a nyírfaszínűek is, szintén Schmidt által. Sárga és vörös már régebb óta létezett; az új színárnyalatokat, a tarkát és a sárga columbiát csak 1979-ben illetve 1981-ben ismerték el. Az eredeti kiindulási állatok közé tartozott a törpe cochin mellett a bantam és a törpe langschan is.

Bővebben...


Törpe óstájer

Törpe óstájer

Tenyésztőjének, a klein-umstadti H. Knöllnek az ötvenes évek elején volt egy növésben visszamaradt nagy testű óstájer tojója, melyet egy törpe welsumi kakassal párosított. Ebből lettek a mai törpe óstájer első törpeszerű előfutárai. A tenyésztő szigorú szelekcióval, több generáció múlva már kiállítási állatokat kapott, melyet új fajtaként 1961-ben felvettek a standardba.

Bővebben...

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme