The Best bookmaker bet365 Bonus

Törpe dísztyúkok R


Ruhlai törpe csapottfarkú tyúkok

Ruhlai törpe csapottfarkú tyúkok

A "szakirodalom mostoha gyermekeinek" nevezi R. Wandelt a ruhlai törpe csapottfarkú tyúkokat; mindenesetre már Dürigen 1905-ös híres művében és Chr. Scheiding 1959-ben írt "Törpetyúkok" c. könyvében is megemlítik. Azóta viszont már alig, vagy csak a sima lábú törpe csapottfarkú tyúkok kapcsán. A ruhlait valószínűleg a századforduló körül tenyésztették ki törpe csapottfarkú tyúkokból, türingiai törpe szakállas tyúkokból és tollaslábú törpetyúkokból is. Úgy tűnt azonban, hogy ez a fajta, melyet a türingiai Ruhla helység után neveztek el, már a második világháború kezdetén kihalt, mivel az 1943-as standardban már nem említik. 1945 után egyszerre több kezdeményezés is volt ennek a ritkaságnak az újra kitenyésztésére. Keleten egyértelműen a viernaui G. Schneider tenyésztő érdeme, hogy újból talpra állította a ruhlai törpéket. Nyugaton E. Mang (Hasselroth) és Th. Balbach (Seligenstadt) tollaslábú törpék és antwerpeni szakállas törpék segítségével öt színváltozatot tenyésztett ki, mindegyiket szakállal és szakáll nélkül is. Néha törpe cochin tojókat is bevontak.

Bővebben...


Törpe rajnai

Törpe rajnai

E. Camphausen (Bamenohl, W.) már 192I-ben típusos állatokat mutatott a lipcsei kiállításon; kitenyésztőjének azonban a kölni Dr. R. von Langen számít, aki nagy testű rajnaiból, német törpetyúkokból és óangol törpeviadorokból kialakította a törpe rajnait. Kezdetben sok tenyésztő lelkesedett, de az első szakegyesület 1923-as megalapítása ellenére stagnált a tenyésztés, és csak a második világháború után, Németországban lendült fel újra. A már 1938-ban elismert fehéreket is újra ki kellett tenyészteni 1945 után. 1958-ban aztán rögzítették ezt a színváltozatot, és kiállíthatták.

Bővebben...


Törpe rhode islandi

Törpe rhode islandi

Újabb ismeretek szerint már nem G. Schank (Buer/Vesztfália) a kitenyésztője, hanem a drezdai Illing és a zosseni Weinberg tenyésztők hozták létre 1920 körül nagy testű rhode islandi-ból, törpe cochinból, törpe langschanból és bantamból. Az első törpe rhode-okat Berlin Lichterfeldében állították ki. Ettől függetlenül kezdte valamivel később Schank és P. Barthold az Osnabrück melletti Pye-ban a kitenyésztést. A harmincas években a fajtaleírás megalkotásában az ismert zoológus professzor, B. Grzimek is részt vett, aki a "szépség és teljesítmény" alapelvét a törpetyúkoknál mint gazdasági fajtáknál is képviselte. A törpe rhode-nál azonban mindig nagy hangsúlyt fektettek a helyes méretre, ami nem mindig sikerült teljesen. Az utóbbi évtizedek óta a túl kicsi vagy a túl nehéz típusoknak a jelentős kiállításokon már nincs esélyük az erős konkurenciával szemben.

Bővebben...

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme