The Best bookmaker bet365 Bonus

Törpe dísztyúkok T


Tollaslábú törpetyúkok

Tollaslábú törpetyúkok

Feltűnő tollaslábú törpetyúkokat már az ókori író, Columella is leírt Kr. u. 60-ban "De re rustica" c. művében és Aldrovandi 1600-ban "Ornithologia" c. művében. A mai tollaslábú törpék közvetlen ősei azonban valószínűleg csak a 18. században éltek. Oroszországban S. P. Pallas szerint 1870 körül létezett ez a törpetyúk forma, Németországban J. M. Bechstein már 1763 körül ismerte őket. Holland festők is már a 17. században világos tarka, tollaslábú törpetyúkokat ábrázolnak. A mai forma tenyésztésében nagymértékben részt vettek az angolok. A "Mille fleur"-ök (ezer virág) a 19. század közepén érkeztek Németországba. 1886-ban az első klubszemlén állítottak ki először Németországban tollaslábú törpetyúkokat. A fajta voltaképpen a legrégibb törpetyúkokhoz tartozik.

Bővebben...


Törpelábú törpetyúk

Törpelábú törpetyúk

Valószínűleg már 1921 előtt megpróbálták törpeváltozatban tenyészteni az akkor már meglévő "nagy testű" törpelábút. D. Dürigen "Die Geflügelzucht" (Baromfitenyésztés) című jelentős művében megemlíti a "törpelábú különös miniatűr képét". Németországban 1989 óta fokozottabban fáradoznak a rövidlábú, parlagi tyúkhoz hasonló henger alakú törpe típus rögzítésén. Nemcsak a kitenyésztés, hanem a szakirodalomban történő dokumentáció is lényegében Rüdiger Wandeltnek köszönhető. Az 1998-ban írt "Handbuch der Zwerghuhnrassen" (Törpetyúk fajták kézikönyve) című könyvében részletesen leírja, hogyan és milyen problémákkal történt a valószínűnek látszó újratenyésztés. Már 1993-ban hét színváltozatát mutatták be ennek a törpének egy jelentős szakkiállításon, bár bírálat nélkül. Azt, hogy milyen más törpe fajtákat és színváltozatokat használtak, R. Wandelt nem említi meg. Csak annyit jegyez meg, hogy a fogolyszínű törpe rövidlábú kitenyésztéséhez a "barna" dán törpe lutte járult hozzá, és hogy a fehér véletlenül alakult ki az ezüstnyakúak tenyésztésekor. 1994-ben kezdődött az elismertetés, azonban máig is csak a fehéreknél és az ezüstnyakúaknál zárult le sikeresen. A fogolyszínűek még nem rendelkeznek a megkövetelt láb színnel, melyet egyébként az ezüstnyakúak adatainál valószínűleg kifelejtettek a standardból. A feketék és a karvalyszínűek jelenleg a kitenyésztés fázisában találhatók, az ékmintás szín kialakítása, ahogy az a nagy testű változatnál megvan, viszont alig kezdődött meg. Wandelt megkísérli kitenyészteni a feketefehér tarkát is, melyek nála az ezüstnyakúakkal végzett kísérletezésekből jöttek létre. Kékszegélyűek alakultak ki a fehérek tenyésztéséből egy "szegély nélküli kék pár" révén 1996 óta. Ehhez többek között egy törpe andalúziai tojót is felhasznált.

Bővebben...


Türingiai törpe szakállas tyúk

Törpelábú törpetyúk

Az egyik legrégibb törpetyúk-fajta a múlt század végén Jéna és Berlin-Lichtenfeld környékén kialakult türingiai törpe szakállas tyúk. A tenyésztők célja az volt, hogy az akkoriban már nagyon kedvelt nagy testű türingiai szakállas tyúkot törpe változatban tenyésszék ki az összes tipikus jellemzőjével. Ez ténylegesen nagy testű szakállas tyúkok, törpe vajandottok és törpe parlagi tyúkok felhasználásával sikerült. Számos keresztezési kísérlet után 1919-ben egy berlini kiállításon kiállították az első teljesen kialakult példányt.

Bővebben...

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme