The Best bookmaker bet365 Bonus

 


Sárgatorkú frankolin
 

Sárgatorkú frankolin

Nagyméretű frankolinok közé tartozó madár. Csőre fekete. Szivárványhártyái barnák. Jellegzetessége a toroktájékán található sárga, tollazat nélküli folt. A madár alapszíne barna, hátoldala sávozott, hasa, illetve begytájéka fehér pettyes. Szeme körül vörös színű gyűrű található. A két nem színezete egyforma, a kakasoknak dupla sarkantyújuk van, ez a tyúkokon hiányzik. A fiatalok hasonló, de tompább színezetűek, a kopasz torokfolt 2-3 hónapos korban jelenik meg náluk. A frissen kelt madarak, hasonlóan a többi tyúkféle csibéihez, fekete-sárga csíkosak. Alfajai nincsenek, bár nagy elterjedési területén több, egymástól némileg eltérő változata ismert. A madár hossza 32-36 cm, a kakas kissé nagyobb. Súlya kb. fél kg. Hangja erőteljes, a madár méretéhez képest hangos, a fülesfácánok hangjához hasonlít.

A sárgatorkú frankolin élőhelye

Élőhelye Kelet-Afrika nagy része, Etiópia, Kenya, Tanzánia,  Szomália területe, ezen belül a száraz, fás-bozótos, és a félsivatagos területek, az Acacia fajokkal tarkított sztyeppék. Jelenleg az egyik leggyakoribb frankolin faj Afrikában. Száma csökkenőben van, elsősorban az élelem céljaira történő vadászat, és élőhelyének pusztulása miatt. Élőhelyén általában párokban, vagy kisebb csoportokban él, de néha sok egyed összeverődik, főleg a táplálékban gazdag helyeken. Kedveli a sűrű, bozótos területeket, de a nyíltabb részeket is felkeresi élelemkeresés céljából, főleg a reggeli és esti órákban. A nap melegebb időszakát a bokrok közt tölti, éjszakára a bokrok-fák ágain keresnek szállást maguknak.

Sárgatorkú frankolin tojó csibéivel (a természetben)

A természetben monogámok, párban élnek. Az esős évszak végén- száraz évszak elején szaporodnak. Fészek gyanánt kis csészét kaparnak a földön, néhány fűszállal bélelik. Kb. 5-6 tojást tojnak, előfordul, hogy több tyúk tojik egy fészekbe, ilyenkor a tojások száma a húszat is elérheti.

 

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme